top of page
Search

Ascultarea: înțelegerea realității celuilat

Updated: Feb 3

„Privirea îi era blândă și binevoitoare. Atenția pe care mi-a acordat-o, aprecierea pe care am simțit-o față de ceea ce am spus, chiar și atunci când am spus-o rău, a fost extraordinară, nu ai idee ce înseamnă să fii ascultat așa.“

Pentru a asculta, trebuie mai întâi să tac și să-mi controlez reacțiile?

Dacă vorbele celeilalte persoane trezesc emoții, va trebui să exprimăm cu disperare, să explicăm, să convingem, să judecăm. Cu cât cealaltă persoană este mai aproape de noi, cu atât sunt mai puternice emoțiile provocate de cuvintele sale. Dacă vorbește despre relația mea cu el, temerile, dorințele, amintirile sau predicțiile mele mă vor împiedica să-l ascult. Acesta este motivul pentru care comunicarea mai intimă este atât de dificilă și nesigură. Fiecare cuvânt al celeilalte părți poate declanșa un fel de frică de a nu dezamăgi, de a nu fi respins, de a nu mai fi iubit.

Ascultarea înseamnă o reținere - să nu răspunzi și să nu încerci să faci loc propriilor opinii pentru a înțelege ce spune cealaltă persoană.

Dacă celălalt îmi vorbeşte despre ce-şi imaginează, iar eu îl aduc în realitate, înseamnă că l-am înţeles greşit.

Dacă celălalt vorbeşte în plan cognitiv, dacă încearcă să-şi clarifice o idee sau un concept, iar eu nu văd decât o parte emoțională, înseamnă că nu l-am înţeles. În același timp, se poate că el să exprime o trăire sub forma unei generalizări. Dacă eu preiau ideea şi o dezvolt rațional, înseamnă acelaşi lucru: că nu am înţeles.

Oare n-aş putea să-l las să-şi exprime sentimentele înainte de a mi le exprima eu pe ale mele?

Ascultare înseamnă a fi atent, a avea capacitatea de concentrare. Calitatea unei relații depinde de măsura în care simțiți disponibilitatea celeilalte părți, chiar dacă această se manifestă prin semne mici. O privire tensionată, o respirație mai profundă, o tăcere care te îndeamnă să mergi mai departe.
Ascultarea înseamnă și înțelegere. Înțelegere înseamnă și ce înțelegem noi; reacția noastră la mesaj pe de o parte, și sensul pe care îl dăm mesajului, pe de altă parte.
Ascultarea creează conexiuni cu cei din jurul nostru, și este în egală măsură atât despre tine cât și despre celălalt.


155 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page