top of page
Search

Rușinea moare când poveștile sunt spuse într-un spațiu sigur

Updated: Feb 3Rușinea este strâns corelată cu dependența, depresia, violența, agresivitatea, intimidarea, sinuciderea, tulburările de alimentație. Pentru a înțelege mai bine acest lucru, să vorbim despre cum funcționează rușinea.
Dacă mediile noastre timpurii nu au fost „suficient de bune” (de exemplu, de susținere, de afirmare), ele ne împiedică să dezvoltăm un sentiment puternic de sine. Sentimentele de rușine pot deveni frecvente încă de la o vârstă fragedă, unde avem un sentiment dureros despre felul în care ne arătăm celorlalți (și nouă înșine), care adesea nu depinde de faptul că am făcut ceva.
Ca urmare, rușinea împiedică de obicei dezvoltarea sentimentelor de îngrijorare și vinovăție autentică. Cu rușine, sentimentul de a fi afectat psihologic poate fi atât de puternic și de dureros încât alunga sentimentul pentru oricine altcineva. În astfel de cazuri, idealizarea intră în joc – alți oameni sunt priviți ca fiind perfecți, cei care au viața ideală fără rușine.

Rușinea a evoluat pentru a menține o legătură strânsă cu ceilalți; dar când merge prost, rușinea devine sursa celei mai profunde înstrăinări și dureri. În calitate de scriitori, terapeuți și supraveghetori clinici, suntem motivați să găsim modalități pragmatice de a înțelege și de a ajuta clienții și cursanții noștri să lucreze cu rușine. Analiza funcțională oferă o platformă conceptuală pentru înțelegerea comportamentului în ceea ce privește antecedentele și consecințele sale și se conectează direct la intervenția bazată pe principii.

Nu vei fi niciodată eliberat de puterea rușinii decât dacă ai curajul să-ți împărtășești povestea - chiar și pe cea mai dură și rușinoasă. Vindecarea are loc atunci când cele mai rele momente pe care nu ai crezut niciodată că le vei împărtăși cu un alt suflet viu devin primele linii ale marturiei tale.

Rugămintea mea este să găsești pe cineva în siguranță să-ți spună secretele rușinoase, astfel încât să nu te ia din nou captiv. Atunci poate că povestea ta îi va inspira pe alții să o spună pe a lor. Cineva își va găsi propria poveste în cuvintele tale și își va găsi propriul leac, iar ea, rusinea... va sfarsi.
112 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page